Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба посети Либерия в сряда по

...
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба посети Либерия в сряда по
Коментари Харесай

Украйна и Русия търсят приятели в Африка

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба посети Либерия в сряда по време на третата си военна обиколка в Африка, до момента в който Русия се готви да семейства на среща на върха с водачи от континента, предава " Ройтерс ".

Пътуването в Либерия на Дмитро Кулеба е първото сходно посещаване в историята на украинската дипломация, споделя външното министерство. То се случва на фона на съгласуваните старания на Киев да оспори съветското въздействие в Африка и по-широкия " световен юг ".

Руският град С.Петербург ще бъде хазаин на среща на върха сред Русия и Африка в четвъртък и петък, като Кремъл заяви, че 17 африкански държавни водачи ще присъстват на събитието.

Външният министър Кулеба ще беседва с либерийски водачи, с цел да разиска " обезпечаването на износа на украинско зърно за Африка ", както и , изложена от президента Володимир Зеленски, сподели министерството.

" На фона на изнудването с храни от страна на Русия, Украйна усилва оптимално своята консолидация на поддръжка от африканските страни, с цел да продължи да изнася украинско зърно за Черно море ", сподели тази седмица представителят на външното министерство Олег Николенко.

Руският град С.Петербург ще бъде хазаин на среща на върха Русия-Африка в четвъртък и петък, като Кремъл заяви, че 17 африкански държавни водачи ще присъстват на събитието.
 ISW: Путин търси съдействие с Африка и Китай
ISW: Путин търси съдействие с Африка и Китай

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната за хода на бойните дейности в Украйна

Русия, сходно на Украйна, главен експортьор на зърно, от едногодишното, което разреши на Украйна безвредно да изнася зърно през Черно море по време на войната, повишавайки цените на храните.

Оттогава  в експортния район на Одеса, в това число по река Дунав - значим различен експортен кулоар.

Киев твърди, че Москва се стреми да унищожи украинския зърнен бранш, с цел да се трансформира в единствен снабдител на зърно. В изказването се споделя, че Москва упражнява напън, с цел да се опита да обезпечи обновяване на съветския експорт на амоняк и унищожаване на някои наказания и ограничавания.

Кулеба пътува до Екваториална Гвинея за два дни по-рано тази седмица като част от обиколката в Африка, където сподели, че е разискал продоволствената сигурност.

Москва допусна, че може да помогне на Африка както с търговски, по този начин и с безвъзмездни доставки на съветско зърно.
 Украйна упорства за възобновяване на черноморската зърнена самодейност
Украйна упорства за възобновяване на черноморската зърнена самодейност

Сухопътните коридори не могат да изнасят цялото количество зърнени култури, изясни Дмитро Кулеба
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР